tw o 3 ciągach
Kamil: Witam,
trzeba znaleźć granicę
an=n√7n−3n
ciąg większy umiem bez problemu znaleść
n√7n−3n≤n√7n
pojawia się problem ze znalezieniem mniejszego.
12 lis 13:36
yht:
n√7n−4n
12 lis 13:55
yht:
i lim n√7n−4n = lim n√7n(1−(47)n) = lim n√7n = 7
12 lis 13:57
Adamm: chyba tak nie wolno robić?
12 lis 14:01
Kamil: lim n√7n(1−(47)n)
dlaczego w następnym kroku to (1−47n) znika i zostaje lim n√7n?
12 lis 14:03
yht:
wydaje mi się że to by uszło w tłumie, rozpiszemy:
lim n√7n(1−(47)n = lim n√7n * n√1−(47)n =
= lim 7nn * n√1−(47)n = lim 71 * n√1−(47)n =
= lim 7 * [1−(47)n]1n = ...
ponieważ lim (47)n = 0
oraz lim 11n = 1
... = 7 * (1−0)0 = 7
12 lis 14:09
Kamil: jeśli tak nie można to jak znaleźć mniejszy ciąg?
12 lis 14:09