Równania i układy równań
Ewka: Trzy lata temu Michał i jego starsza o cztery lata siostra mieli razem 14 lat.
Ile lat ma obecnie Michał a ile siostra?
12 lis 13:33
Kamil: chyba niepełne zadanie
12 lis 13:39
yht:
m − michał obecnie
m+4 − siostra obecnie
m−3 − michał 3 lata temu
m+4−3 − siostra 3 lata temu
m−3 + m+4−3 = 14
2m = 16 ||2
m = 8 − michał
m+4 = 12 − siostra
Odp. Michał obecnie ma 8 lat a siostra 12
12 lis 13:40
Ewka: Pełne

Pomocy

!
12 lis 13:40
Jerzy:
x − 3 + (x + 4 − 3) = 14
12 lis 13:40
Ewka: Dziękuję
12 lis 13:40
Jerzy:
2x = 16 ⇔ x = 8 i x + 4 = 12
12 lis 13:43
PW: Dla małych dzieci:
Trzy lata temu Michał i starsza siostra mieli
5+9 = 14 lat.
Inaczej nie da się liczby 14 przedstawić jako sumy dwóch liczb naturalnych różniących się o 4.
Wobec tego dzisiaj − po upływie 3 lat − mają:
Michał
5+3=8 lat
i jego siostra
9+3=12 lat.
12 lis 14:16