analiza
x: Korzystając z definicji uzasadnić, że podane funkcje są monotoniczne na wskazanych zbiorach:
| | 1 | |
b) g(x) = |
| , [1, ∞) |
| | 2x+1 | |
Oba przypadki rozwiązałem poprzez pokazanie, że ciąg w mianowniku jest rosnący, a więc całość
| | 1 | |
jest malejąc i napisałem, że skoro jest tak w a) R\{0} b) R\(− |
| ), to tym bardziej w a) |
| | 2 | |
(−
∞,0) b) [1,
∞]
Pytania do Was:
1. Czy taki sposób rozwiązanie jest ogólnie poprawny?
2. Co w tym zadaniu oznacza "korzystając z definicji"?
3. "na wskazanych zbiorach" oznacza zbiór wartości?
Z góry dzięki
12 lis 13:10
PW: a) Nie "ciąg", lecz "funkcja". Rozumowanie złe. To nieprawda, że funkcja g(x)=x2 jest rosnąca
w całym zbiorze liczb rzeczywistych.
12 lis 13:35
x: Racja, fatalnie skopałem

Jeżeli "cofnąłbym się" do ciągów z naturalnymi, to mógłbym pokazać monotoniczność w ten
sposób?
12 lis 13:47
PW: Nie, udowodnienie czegoś dla liczb naturalnych z dziedziny nie oznacza, że tak samo dzieje się
dla wszystkich liczb z dziedziny.
Po prostu, bierzemy x
1∊(−
∞,0), czyli
x
1<0
i drugi x z dziedziny, ale większy od x
1:
(1) x
1<x
2<0
i staramy się pokazać, co będzie większe:
f(x
1), czy f(x
2)
− tak jak to jest w definicji funkcji monotonicznej. Liczymy:
| | 1 | | 1 | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| =.... |
| | x21 | | x21 | |
i staramy się pokazać, czy ta różnica jest ujemna, czy dodatnia przy założeniu (1).
12 lis 14:00
x: Ok, teraz to rozumiem, dziękuję.
| | 1 | |
W 13:47 pytałem o to, czy jakbym miał np. A = { |
| : n∊N}, to czy wtedy mógłbym pokazać, |
| | n2 | |
że w całej dziedzinie jest to ciąg malejący i na podstawie tego stwierdzić, że w dowolnym
przedziale również.
12 lis 15:51
x: (nadal w naturalnych oczywiście)
12 lis 15:55