Funkcja wymierna
Tomek: | | 2x−3 | |
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie | |
| | = 2m+3 ma dwa różne |
| | x−1 | |
pierwiastki większe od 1.
12 lis 13:07
PW: Dziedzina: x≠1.
Parametr m musi być taki, aby prawa strona równania był liczbą dodatnią (inaczej równanie nie
ma rozwiązań).
2m+3 > 0
Równanie można przedstawić w postaci
| | 2(x−2)−1 | |
| |
| | = 2m+3, 2m+3 > 0 |
| | x−1 | |
| | 1 | | 3 | |
|2− |
| | = 2m+3, m>− |
| |
| | x−1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2− |
| = −(2m+3) lub 2− |
| = 2m+3 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | | 1 | |
2m+5= |
| lub −2m−1= |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | | 1 | |
x=1+ |
| lub x =1− |
| |
| | 2m+5 | | 2m+1 | |
Widać, że pierwsze z rozwiązań jest większe od 1 (jest sumą liczby 1 i dodatniego ułamka).
Wystarczy zadbać, by również
| | 1 | | 3 | |
1− |
| >1 przy założeniu m>− |
| . |
| | 2m+1 | | 2 | |
12 lis 13:27
PW: Korekta. W 3. wierdsu powinno być "ma dwóch rozwiązań"
12 lis 13:29
Szakala: Skąd wiadomo, że jeśli 2m+3 < 0 to równanie nie ma rozwiązań ?
12 lis 13:35
Jerzy:
Bo wartość bezwzględna jest nieujemna.
12 lis 13:37
PW: Napisałem to. Jeszcze raz:
− Jeżeli prawa strona jest ujemna, to rozwiązań nie ma żadnych, bo wartość bezwzględna (lewa
strona) jest z definicji nieujemna. Gdyby zaś 2m+3=0, to ...
12 lis 13:38
Tomek : | | 1 | |
A jak wyznaczyć teraz x=1+ |
| ? |
| | 2m+5 | |
12 lis 13:40
PW: A po co chcesz to "wyznaczać"? Miało być większe od 1, i jest.
12 lis 13:42
Tomek : Pomyłka, jak wyznaczyć m ? Ponieważ w zadaniu muszę wyznaczyć właśnie wartość m
12 lis 13:55
PW: Przecież napisałem o 13:27 (ostatni wiersz). Nie będzie wszystkiego, sam też musisz pomyśleć −
taka jedna mała nierówność i już rozkładasz ręce?
12 lis 14:04
Tomek : Nie chodzi o to, że rozkładam ręce, tylko nie wiem jak wyznaczyć z tych dwóch równań m
12 lis 14:08
PW: Z jednej nierówności o określonej dziedzinie. Ty w ogóle czytasz to co piszę?
12 lis 14:20