oblicz granicę
Jagienka: POMOCY!
| 1+12+14+...+12n | |
lim |
| |
| 1+1319+...+13n | |
n→
∞
12 lis 12:07
yht:
wzory na sumę ciągu geometrycznego oddzielnie na górze i na dole
| 1 | | 1 | |
potem korzystasz z tego że wyrażenia 1−( |
| )n oraz 1−( |
| )n dążą do jedynki |
| 2 | | 3 | |
12 lis 12:16
Jagienka: poprawny wynik to 113
i potrafię zapisać wzór na sumę tylko nie wiem jak to dalej....
12 lis 12:29
Maciess: | a1 | |
Dziwne mi też wyszło 2/3 ![emotka](emots/1/wesoly.gif) użyłem wzoru na szereg S= |
| bo q∊(−1,1) |
| 1−q | |
12 lis 12:38
yht:
| 1 | |
pewnie obaj pomyśleliśmy z rozpędu że w tym ciągu z mianownika będzie 1−q = |
| ![emotka](emots/1/wesoly.gif) stąd |
| 3 | |
wynik 2/3
| 2(1−(12)n) | | 2*1 | | 2 | |
= limn→∞ |
| = |
| = |
| = |
| 32(1−(13)n) | | 32*1 | | 32 | |
pytania ?
12 lis 12:40
Jagienka: Jedno pytanie, a co się stało z n i ułamkiem przy nim?
12 lis 12:46
Maciess: Nie mam pytań, zrobiłem rachunkowy
![](emots/2/zeby.gif)
Wyszło jak trzeba. Ale i tak jestem zdania, że łatwiej
użyć wzoru na sume szeregu.
12 lis 12:46
yht:
jego wartość przy nieskończonym n jest pomijalnie mała i ułamek znika
jeśli nie wiesz o co chodzi to weź kalkulator i podnieś liczbę 0,5 (czyli 12) do coraz
większej potęgi
12 lis 12:47
Maciess: @Jagienka
| 1 | |
( |
| )n czyli jesli n leci w nieskończoność to zwiększa się mianownik, a licznik jest |
| 2 | |
ciągle 1. Czyli ułamki będą coraz mniejsze 1/4 1/8 1/256 itd w nieskończoność. Ułamek ten
maleje i zbliża się do 0. Wyobraź sobie, że w nieskończoności będzie bardzo bardzo blisko 0.
Dlatego zapisuje się to, że dąży do 0 i w to miejsca wpisujesz po prostu 0. A więc w nawiasie
zostaje Ci (1−0) czyli 1. Z dołem postępujesz analogicznie tak samo. Rozumiesz?
12 lis 12:53
Jagienka: bardzo dziękuje <3
12 lis 12:56
12 lis 12:59