POMOC!
monika!:
3x+5Y=52
3x+1−5y+1=−44 ROZWIĄŻ.
30 sty 17:56
justka:
3
x = 52 − 5
y
3*(52 − 5
y) − 5*5
y = −44
3
x = 52 − 5
y
−8*5
y= −200
3
x = 52 − 5
y
5
y = 25
y = 2
3
x = 52 −25
x = 3
y = 2
30 sty 18:11
justka: 3*(−5y) − 5*5y =−3*5y −5*5y = −8*5y
30 sty 18:32
monika!: no tak ale przeciez przy 5y jest mnożenie. nie powinno sie najpierw wykonac mnozenia?
30 sty 18:34
Eta:
−3 gruszki − 5 gruszek = −8 gruszek
ta gruszka , to 5y
30 sty 18:44
monika!: bez sensu to jest..tak samo jakby bylo 3*(−5)−5*5...to chyba najpierw mnoze a dopiero pozniej
odejmuje.
30 sty 18:51
Eta:
moniko 
musisz wrócić do przedszkola ( bez urazy)
Dlaczego bez sensu?
ile jest: −3x −5x = ........ −8x ( tak?
podobnie: −3*a−5*a= −8a
więc −3 gruski −5 gruszek = −8 gruszek ( dlatego tak obrazowo Ci napisałam]
−3 zł − 5zł= −8zł
−3*2
x −5*2
x= −8*2
x
a w tym Twoim zad. masz −3*5
y − 5*5
y= −8*5
y
czy już teraz rozumiesz
30 sty 19:18