Wyprowadzenie wzoru na pochodną
Qantas: Jak wyprowadzić wzór na pochodną funkcji f(x)= ax ? Widziałem na 1 stronie z jakimis
podstawieniami i tego nie rozumiem. Dziękuję za pomoc.
12 lis 09:25
jc:
f(x)=ax = ex ln a
f'(x)= ex ln a ln a = ax ln a
12 lis 10:41
kosior: f'(x)=xax−1
12 lis 11:23
Adamm: | | ax+h−ax | | ah−1 | |
f'(x)=limh→0 |
| = ax limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | et−1 | | r | |
[ t=h*lna ] = ax lna * limt→0 |
| = [ r=et−1 ] = ax lna * limr→0 |
| |
| | t | | ln(r+1) | |
=
| | 1 | | 1 | |
= ax lna * limr→0 |
| = ax lna * |
| = ax lna |
| | ln(r+1)1/r | | lne | |
12 lis 11:54
Adamm: w nawiasach kwadratowych [] umieściłem odpowiednie podstawienia
12 lis 11:57
Qantas: Pozno sie odzywam, ale dzieki Adam
12 lis 12:58