wartość oczekiwana i wariancja
Beorn: Mamy dwie niesymetryczne monety: A i B. Prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki przy rzucie monetą
A wynosi pA = 0.25, zaś prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki przy rzucie monet¡ B wynosi pB =
0.75.
Przyjmując, że po otrzymaniu reszki gracz wygrywa złotówkę, a w wypadku orła gracz traci
złotówkę,
oblicz wartość oczekiwaną i wariancję wygranej gracza w sytuacji jednoczesnego rzutu monetami A
i B.
P(A O)=3/4
P(A R)=1/4
P(B O)=1/4
P(B R)=3/4
−2 → 3/16
0 → 10/16
2 → 3/16
EX=−2*3/16 + 2*3/16 + 0 = 0
D2 X = 3/16 (−2−0)2 +10/16 (0−0)2 + 3/16 (2−0)2 = 3
Czy dobrze zrobiłem zadanie? Pytam bo w zeszycie mam inaczej wariancję policzoną i nie wiem czy
mam błąd
12 lis 00:10
Pytający:
D2 X = 3/16 (−2−0)2 +10/16 (0−0)2 + 3/16 (2−0)2 = 3/2
Poza tym gitara.
12 lis 12:52