Funkcje różniczkowalne
Mariusz: Dobry wieczór. Mam dwa zdanka
Wykazać ,że ∀a,b∍R+ : a<b ⇒ b−a/b<ln b/a<b−a/a
oraz
Wykazać ,że ∀x∍[0,1]: x ≤ arcsinx≤ x/sqrt(1−x
2)
Wydaje mi się że trzeba skorzystać z tw. Rolle'a ale nie wiem jak to ruszyć
byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź lub zrobienie/wytłumaczenie jednego zadania. Wtedy mam
nadzieje poradzę sobie z kolejnym.
Z góry dziękuje za pomoc
11 lis 23:30
kochanus_niepospolitus:
jak już to : a,b ∊ R+
11 lis 23:42
jc: Na pewno a < b ⇒ ln b/a < b − 1 ?
a=1/3, b=1, ln 3 < 0 ? raczej nie.
11 lis 23:42
kochanus_niepospolitus:
| | a | | b | | a | |
tam masz b − |
| < ln |
| < b − |
|  Bo chyba nie ... tak trudno napisać |
| | b | | a | | a | |
nawiasy
11 lis 23:43
kochanus_niepospolitus:
Studenta uczą tw. Rolle'a a nawet poprawnie zapisać ułamków nie potrafi.
11 lis 23:44
Mariusz: kochanus
niepospolitus: wybacz nie mogłem znaleźć tego znaku a był pod nosem

a
co do nawiasów (b−a)/b<ln b/a <(b−a)/a
11 lis 23:48
jc:

0 ≤ x ≤ 1 ⇒ x ≤ arcsin x ≤ x/
√1−x2
x=sin t, 0≤t≤π/2
sin t ≤ t ≤ tg t
faktycznie tak jest, odczytujesz to z rysunku.
Podstawa = 1, pole małego trójkąta ≤ pole wycinka ≤ pole dużego trójkąta
11 lis 23:48
kochanus_niepospolitus:
Mariusz −−− ale ja pisząc te słowa miałem na myśli brak NAWIASÓW
11 lis 23:59