Wyznacz dziedzinę funkcji
topace: wzór funkcji to
f(x)= 1log2(x2+x−2)
Słabo widać − ale może opiszę to jako " jeden przez" w podstawie log jest 2
Doszedłem do x2+x−2 >0 ale to za mało W wyniku (który posiadam) ktoś doszedł do Δ=13 i nie
wiem jak to obliczyć
11 lis 22:18
5-latek: sam nie policzysz delty ?
Przeciez delta =9
11 lis 22:21
iteRacj@:
a do warunków dodaj jeszcze log2 (x2+x−2) =/= 0
11 lis 22:23
Mila:
log2(x2+x−2)≠0⇔log2(x2+x−2)≠log2(1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log2(x2+x−2)=0⇔
log2(x2+x−2)=log2(1)
x2+x−2=1
x2+x−3=0
Δ=1−4*(−3)=13
dokończ
11 lis 22:28
5-latek: Ja liczylem tylko z tej nierownosci
Drugi warunek co do mianownika to owszem
No to juz wiesz skad ta delta =13
11 lis 22:38
topace: Mila − wielkie dzięki.
11 lis 22:39