uklad rownan
Blee: Witam! Były ktoś w stanie rozwiązać ten układ równań? Męczę się z nim cały dzień i nic
kompletnie nie wychodzi. Proszę o pomoc!
| ⎧ | 2y + x2 − 6x + 2 = 0 | |
| ⎩ | x2 + y2 + 2x − 4y − 5 = 0 |
|
11 lis 20:55
5-latek: Moze byc niemilo jak to zobaczy prawdziwy Blee
11 lis 20:58
Blee: Ale ja się pod nikogo nie podszywam i nawet nie śmiem wątpić że jestem jakimś Blee. W
przypływie kreatywności wymyśliłam byle jaką nazwę. Zależy mi jedynie na tym zadaniu; nie mam
zamiaru z nikim wchodzić w konflikty. Pozdrawiam serdecznie
11 lis 21:00
Blee: *nie śmiem twierdzić
11 lis 21:00
Blee("fałszywy"): To jak? Mogę liczyć na jakąś pomoc?
11 lis 21:09
Milo: Próbowałeś po prostu wyznaczyć y z pierwszego równania i wstawić do drugiego?
Wyjdzie wielomian 4 stopnia, ale może ładny?
11 lis 21:10
5-latek: Mozna to rozwiazc graficznie
Pierwsze rownanie to rownanie paraboli
| | 1 | | 1 | |
2y= −x2+6x−1 ⇒y= − |
| x2+3x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Drugie rownanie to rownanie okregu
(x+1)
2+(y−2)
2=10
11 lis 21:22
Adamm:

(x+1)
2+(y−2)
2=10
x=0, y=−1
x=2, y=3
11 lis 21:23
Blee(fałszywy): Odjęłam od siebie równania i następnie wyznaczyłam x i podstawiłam do pierwszego równania.
Wychodziły mi "igreki" do potęgi 4, 3, 2... o ile z potęgą 4 i 2 bym sobie poradziła, o tyle z
tymi do 3 nie wiedziałam co zrobić.
11 lis 21:35
Mila:
| | 1 | |
x2 − 6x +2y+ 2 = 0 ⇔y=− |
| x2+3x−1 |
| | 2 | |
x
2 +2x+ y
2 − 4y − 5 = 0 ⇔(x+1)
2−1+(y−2)
2−4−5=0⇔(x+1)
2+(y−2)
2=10
============= graficznie:
(0,−1), (2,3)
2)
algebraicznie:
| | 1 | |
y=− |
| x2+3x−1 podstawiamy do (2) równania: |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x+1)2+(− |
| x2+3x−1−2)2=10 |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x+1)2+(− |
| x2+3x−3)2=10 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2+2x+1+ |
| x4+9x2+9+2*(− |
| x2*3x)+2*(− |
| x2*(−3)+2*3x*(−3)−10=0⇔ |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x=0 lub ( |
| x3−3x2+13x−16)=0 |
| | 4 | |
x=0 to y=−1
lub
| | 1 | |
W(2)= |
| *8−3*4+13*2−16=2−12+26−16=0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
x=2 to y=− |
| *4+3*2−1=−2+6−1=3 |
| | 2 | |
Na podstawie metody graficznej ( nawet mało dokładnego szkicu) mamy dwa rozwiązania,
ale możesz wykonać dzielenie
| | 1 | |
( |
| x3−3x2+13x−16):(x−2) |
| | 4 | |
11 lis 21:45
Blee(fałszywy): Dziękuje bardzo Wam wszystkim! Co prawda wielomianów jeszcze nie miałam, ale z Waszą pomocą
jakoś mi się udało dojść do rozwiązania.
Dobrej nocy życzę
11 lis 22:35
5-latek: Wez gosciu nie griluj
11 lis 22:38
Blee(fałszywy): To już cieszyć się nie można?
11 lis 22:52