Liczby rzeczywiste
zz: Która liczba jest większa?
√2014 + √2016 czy 2√2015
11 lis 20:53
mat: a>b [gdy a,b>0] ⇔ a2>b2
11 lis 20:59
PW: Dla a>1
√a−1+√a+1≥2√√(a−1)(a+1) (nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną)
√a−1+√a+1≥24√a2−1>24√a2=2√a
12 lis 00:08
PW: O licho, to nieprawda (ostatnia nierówność "nie w tę stronę", tak się nie da.
12 lis 00:11
iteRacj@: mat podpowiada dobry sposób
dla a>0 i b>0 (a>b ⇔ a2>b2)
a = (√2014 + √2016), b = (2*√2015)
obliczymy
a2 = (√2014 + √2016)2 = 2014 + 2*√2014*√2016 + 2016 =
= 2014 + 2*√2014*2016 + 2016 = 4030 + 2*√(2015−1)*(2015+1) =
= 2*2015 + 2*√(20152−1)
oraz
b2= (2*√2015)2 = 4*2015
teraz obliczmy różnicę a2 − b2 = 2*2015 + 2*√(20152−1) − 4*2015 =
= 2*√(20152−1) − 2*2015 = 2*(√(20152−1) − 2015) < 0
czyli a2 − b2 <0
a2 < b2
a < b
12 lis 00:38
Mariusz:
Można też pisemnie obliczyć trzy pierwiastki
Trzeba tylko wiedzieć do którego miejsca po przecinku liczyć
Pisemny sposób opiera się na wzorach skróconego mnożenia
i pozycyjnym sposobie zapisu liczb
12 lis 00:48
karty do gry : Nierówność między średnią kwadratową oraz arytmetyczną dla liczb
√2014 , √2016
12 lis 00:56
jc:
| | 1 | |
√2015−√2014= |
| |
| | √2015+√2014 | |
| | 1 | |
√2016−√2015= |
| |
| | √2016+√2015 | |
Dlatego
√2015−
√2014 >
√2016−
√2015
2
√2015 >
√2014−
√2016
Inny sposób, y=
√x jest funkcją wypukłą.
(
√2014+
√2016)/2 <
√(2014+2016)/2
czyli
√2014+
√2016) < 2
√2015
12 lis 01:07