zadania optymalizacyjne
00000: Drut dłg. 100 cmokątna podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z
drugiej
okrąg. Jaka powinna być długość każdej części, aby suma pól figur ograniczonych drutem była
najmniejsza?
Mam tyle:
4a+2πr=100
a=25−0,5πr
P=a
2+πr
2
Jak się podstawi a to wychodzi coś takiego:
Funkcja ma wartość najmniejszą, więc licze sobie x wierzchołka:
No i na tym etapie kończy się moja zabawa, bo nie wiem czym właściwie jest to p, które mi
wyszło i jak ma się ono do rozwiązania.
Co zrobić dalej?
11 lis 20:33
3Silnia&6: | | 25 | |
za zmienna funkcji przyjales sobie r, czyli dla r = |
| otrzymasz najmniejsze pole |
| | 0.5π +2 | |
i teraz oblicz "a" z pierwszego rownania
11 lis 20:42
00000: Dlaczego akurat r jest zmienną funkcji a nie a? wiem, ze to pewnie coś podstawowego co trzeba
wiedzieć,ale no nie wiem
11 lis 20:45
00000: a dobra, to chodzi o to, że jest we wzorze f.kwadratowej, zktórej to liczę, tak?
11 lis 20:55
3Silnia&6: tak
11 lis 21:43