Ograniczonosc ciagow
5-latek: Zbadac ograniczonosc nastepujacych zbiorow
1) a
n= sinn *cosn
3)a
n= log(2n+1)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
4) an= |
| + |
| + |
| + ..... + |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
5) an= |
| + |
| + |
| +....+ |
| {3n+4} |
| | 2*7 | | 5*10 | | 8*13 | | 3n−1 | |
| | n2+1 | |
7) (−1)n(n+1)(n+2) * |
| |
| | n | |
8) e
1/n
11 lis 20:04
5-latek: Nr 2 napewno bedzie ciagiem stalym ( nie wiem czy ciag staly jest ograniczony bo musi byc
zgory i zdolu ograniczony
nr 3 ) jest ciagiem rosnacym . jest ograniczony z dolu np przez liczbe 0 ale nie ejst
ograniczony z gory
Nie jest ograniczony
Nr 4
| | 1 | |
Z dolu przez |
| ograniczony a z gory przez 1 (ograniczony ? |
| | 2 | |
NR 5 nie wiem jak go rozpisac
11 lis 20:11
iteRacj@:
5−latku to dzisiaj nie jest święto, dzień odpoczynku?
11 lis 20:13
5-latek: Porobilem do poludnia to co mialem zrobic i teraz sie nudze
11 lis 20:36
5-latek: wracam do pierwszsego ciagu
an= 0,5 sin(2n)
Robie to intuicyjnie
Sinus jest ograniczony
wiec an ograniczony z gpry przez 0,5 i z dolu przez −0,5 wiec ograniczony .
czy to jest metoda prawidlowa ?
11 lis 20:51
'Leszek: 5)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| 2*7 | | 5 | | 2 | | 7 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| (3n−1)(3n+4) | | 5 | | 3n−1 | | 3n+4 | |
11 lis 20:58
5-latek: Leszku gdzie to znajde dlaczego tak ?
11 lis 21:02
5-latek: | | 1 | |
Nr 6 bedzie ograniczony bo z dolu przez 0 a z gory przez tg |
| |
| | 2 | |
11 lis 21:32
iteRacj@:
a ja podam wzór do nr 4 (bo najłatwiejszy)
czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| + ... = |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + ... + |
| − |
| = |
| | 4 | | n | | (n+1) | |
11 lis 21:37
5-latek: Tak napisalem
iteracjo 
Tego do nr 5 szukallem w ksiazce do indukcji ale nie zanalazlem
11 lis 21:39
iteRacj@:

rzeczywiście, nie spojrzałam
ale tg(5) ≈ −3.38
11 lis 21:53
5-latek: czyli nie bedzie ten ciag z tangensem ograniczony
11 lis 21:56
iteRacj@:
nie ani z dołu ani z góry
a ciąg stały jest ograniczony
11 lis 21:58
karty do gry : 6) jest zbieżny, wiec i ograniczony.
11 lis 21:59
iteRacj@:
| | 1 | |
pisałam o ciągu tg(2n) a tu jest tg( |
| ) , mój błąd |
| | 2n | |
11 lis 22:01
5-latek: teraz ten ciag
an= e1{n}
Nie mam na teraz takich dobrych narzedzi do badania granic ciagow (proste granice tak
Intuicja podpowiada mi ze ten ciag bedzie ograniczony bo no z gory przez 3 moze byc np
a z golu przez 1 bo zwiekszajac n wyrazy tego ciagu beda zbiegac do 1
czyli ciag bedzie zbiezny wiec ograniczony
jak policzyc granice tego ciagu?
11 lis 22:09
iteRacj@: lim
n→∞ (e
1/n) =1
11 lis 22:20
5-latek: Dziekuje Ci

Wczoraj ogladalem doc Gorniaka ale liczyl granice z liczba e
11 lis 22:23
iteRacj@:
miło go słuchać nawet jak liczy inną granicę niż się potrzebuje, mówi b.jasno
11 lis 22:25