matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych.
AGA:
x
4
= (−8)+8
√
3
i Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych.
11 lis 19:48
Mila:
|−8+8
√
3
i|=
√
64+64*3
=16
−1
cosφ=
2
√
3
sinφ=
2
π
2π
φ=π−
=
3
3
z=
4
√
−8+8
√
3
i
2π
+2kπ
3
2π
+2kπ
3
z
k
=
4
√
16
*(cos
+i sin
) gdzie k∊{0,1,2,3}
4
4
π
π
√
3
1
z
0
=2*(cos
+i sin
)=2*(
+
i)=
√
3
+i
6
6
2
2
2π
+2π
3
2π
+2π
3
z
1
=2*(cos
+i sin
) =
4
4
2π
2π
1
√
3
=2*(cos
+i sin
)=2*(−
+
*i)=−1+
√
3
*i
3
3
2
2
Licz dalej sama , aby opanować materiał.
11 lis 20:51
AGA:
DZIĘKUJĘ BARDZO.
11 lis 22:03
Mila:
11 lis 22:07