FUNKCJE - STUDIA
QWERTY: Zadanie 2. Przedstaw lokalne zachowanie się funkcji f(x) = 2x√x w otoczeniu punktu x0 = 9.
Zadanie 3. Dla funkcji:
f(x) = x4 −16x2+4
a) Wskaż (jeśli istnieje) przedział, w którym rośnie coraz szybciej. b) Wyznacz największą i
najmniejszą wartość funkcji f(x) w przedziale [1,4]. Dla jakich argumentów są one osiągnięte?
Zadanie 5a. Wyznacz i narysuj maksymalną dziedzinę funkcji
f(x,y) =2y/ 4x−y
oraz punkty A = (2,4) B = (1,4), C = (−2,−4).
a) Sprawdź czy i które punkty należą do dziedziny funkcji.
b) Jeśli można, wyznacz i narysuj izokwanty przechodzące przez te punkty. c*) Wyznacz, jeśli
można, i narysuj gradienty funkcji f w punktach A i B.
Zadanie 5b. Dana jest funkcja
f(x,y) = 4xy2 + 8x2 + 4y2 + 2.
Wyznacz wszystkie punkty stacjonarne i ekstrema lokalne tej funkcji.
z góry serdecznie dziękuję za pomoc
11 lis 18:35
Jerzy:
Zad.5b
Potrafisz policzyć pochodne cząstkowe ?
11 lis 18:37
QWERTY: f'x=4y2+16x
f'y=8xy+8y
11 lis 18:42
Jerzy:
OK.
teraz układ rownań:
f'x = 0
f'y = 0
11 lis 18:44
QWERTY: 4y2+16x=0
8xy+8y=0
xy+y=o
4y2+16x=0
4y2+16x=0
y(x+1)=0
y=0 v x=−1
4y2−16=0
y2=4
y=2
11 lis 18:48
Jerzy:
y2 = 4 ⇔ y = 2 lub y = −2
11 lis 18:51
QWERTY: ok, czyli mam takie punkty (−1;0) i (0;2) i (0;−2) i co dalej?
11 lis 18:54
Jerzy:
Teraz drugie pochodne:
fxx
fxy
fyx
fyy
11 lis 18:56
QWERTY: fxx=16
fyy=8xy+8
fxy=8y
fyx=8x+8
11 lis 19:05
Jerzy:
Zapamiętaj ! f'xy = f'yx ( ZAWSZE !)
11 lis 19:07
QWERTY: czyli fxy=fyx=8y
11 lis 19:13
QWERTY: i to juz całe zadanie?
11 lis 19:48