omg
hh: |x+2|>−5
|−3x−6<=0
jak rozwiązać te rowannia
11 lis 17:58
hh: |−3x−6|>=0 tak miało byc
11 lis 17:59
Kamil: a)tożsamościowe
b)|−3x−6|≥0
−3x=6
x=−2
11 lis 18:05
hh: a jak zapisać a np na kartkówce?
11 lis 18:11
Kamil: a) wartość bezwględna musi być dodatnia, więc dla każdego x nierówność będzie spełniona
b) tak teraz zastanawiam się, bo już nie wiem czy to ma być ≥ czy ≤
11 lis 18:13
Jerzy:
Kamil ... nie wypisuj herezji.
11 lis 18:14
hh:
11 lis 18:15
hh: to jak to w końcu zrobić?
11 lis 18:15
Jerzy:
Dla dowolnego x ∊ R , |x| ≥ 0
11 lis 18:15
hh: dzięki
11 lis 18:16
Jerzy:
c)
|−3x − 6| ≤ 0 ⇔ −3x − 6 = 0 ⇔ −3x = 6 ⇔ x = −2
11 lis 18:17
Jerzy:
|−3x − 6| ≥ 0 ⇔ x ∊ R
11 lis 18:18
hh: a tutaj nie rozumiem

czemu jak jest znak ≤0 rozwiązujesz jak zwykłe równanie
jak jest ≥0 to skąd od razu wiesz że x∊R
wytłumaczysz bo dla mnie to czarna magia
11 lis 18:24
Jerzy:
|A| ≤ 0 ⇔ A = 0 , bo wartość bezwzględna musi być nieujemna.
|A| ≥ 0 ⇔ A ∊ R , bo wartość bezwzględna jest zawsze nieujemmna.
11 lis 18:28
Jerzy:
W pierwszym przypadku tylko jedna wartość x spełnia nierówność, w drugim każda.
11 lis 18:29