Injekcja
Kamil: Witam, jak udowodnić ze funkcja jest różnowartościowa?
wiem że można to łatwo zrobić znając wykresy funkcji, ale problem pojawia się gdy np nie zna
się wykresu
funkcji, lub jest skomplikowana funkcja.
Więc jak algebraicznie udowodnić że funkcja jest injekcją?
np na tym przykładzie
11 lis 17:58
Kamil: ktoś by pomógł?
11 lis 19:31
Dickens: Proponuje przeprowadzić dowód nie wporst
zakładasz ze funkcja nie jest różnowartosciowa czyli:
f nie jest 1−1 ⇔ ∃
x1,x2 ∊ R x
1 ≠ x
2 i f(x
1) = f(x
2)
| 3x1 | | 3x2 | |
| − 3−x1 = |
| − 3−x2 |
| 2 | | 2 | |
11 lis 19:38
'Leszek: Funkcja jest roznowartosciowa , jezeli dla x1≠ x2 ⇒ y1≠ y2
Czyli
y1 = 3x/2 − 3x = −3x/2 = 3x1/2
y2 = 3x2/2
y1 − y2 ≠ 0 , ⇔ 3x1/2− 3x2/2 ≠ 0 , wniosek ?........
11 lis 19:41
Kamil: jest równowartościowa bo nie ma 2 różnych x aby 3x1/2− 3x2/2 = 0
11 lis 19:46
'Leszek: Sorry , zgubilem znak (−) w wykladniku drugiej potegi , ale metoda jest poprawna , zrob tak
jak napisal @Dickens
11 lis 19:50
Kamil: a jak w tym dobrać się do tych x−ów?
11 lis 20:01
Dickens: Zamieniłem x
1 i x
2 na x i y zeby sie nie pomylic przy liczeniu − nie myl tego y z wartoscia
funkcji
zdjecie:
https://imgur.com/a/2k77P
11 lis 20:39
Kamil: wielkie dzięki za zaangażowanie
11 lis 20:41