Prawdopodobieństwo
Student: Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród trzech napisanych losowo cyfr otrzymamy
a) dwa powtórzenia,
b) jedno powtórzenie,
c) zero powtórzeń.
11 lis 16:57
Jerzy:
A jakby zadanie brzmiało:
Rzucamy trzy razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo,że wyrzucimy dwie jednakowe liczby
oczek.
11 lis 18:25
Student: Ω = 1000
a ) dwa powtórzenia = 190
11 lis 18:35
Student: a ) 270
11 lis 19:00
11 lis 19:05
Student: Wydaje mi się, że coś za mało.
11 lis 19:08
Jerzy:
(XXY) (XYX) (YXX) = 3
| | | |
XY − to kombinacja dwuelementowa zbioru 10 − cio elementowego: | = 45 |
| | |
11 lis 19:10
11 lis 19:18
Jerzy:
Musimy zweryfikować:
Dwa powtórzenia: (XXX)
Jedno:(XXY)
Zero:(XYZ)
i rachunki analogiczne.
11 lis 19:35