Relacje
Nick: Mam dwa zadanka z relacji przed kolokwium. Chodzi mi tylko o sprawdzenie czy mam ich dobrze.
Liczę na pomoc

1.Podaj własności relacji xRy ⇔ IxI ≤ IyI U=R
zwrotna prawda
przeciwzwrotna nieprawda
symetryczna nieprawda
antysymetryczna nieprawda
przechodnia prawda
spójna prawda
2. Sprawdź czy relacja xRy ⇔ (x+y)/5 jest relacją równoważności. Jeżeli jest, to znajdź klasę
abstrakcji. U={0, 5, 10, 15, 20}
[0]r= {0, 5, 10, 15, 20}
11 lis 16:17
Nick: Pomoże mi ktoś
11 lis 16:54
11 lis 16:56
Nick: Czyli nie jestem sam

Niby to ogarniam, ale jakoś brak pewności w dziale relacje, dlatego dodałem i chciałbym żeby
ktoś sprawdził moje odp...
11 lis 16:57
kk: Ja niestety Ci nie pomoge, bo jestem dopiero po wykladzie z tego.
11 lis 16:58
Nick: Pozostaje mi wciąż liczyć na czyjąś pomoc...
11 lis 17:00
PW: W zadaniu 2. definicja brzmi
xRy ⇔ (x+y) jest dzielnikiem 5
czy odwrotnie:
5 jest dzielnikiem (x+y) ?
11 lis 17:24
Nick: x+y musi być liczbą podzielną przez 5
11 lis 18:26
Nick: Ciągle liczę na pomoc. Czy mam dobrze te zadania
11 lis 19:46