granica
jaro: jak obliczyć
lim n→∞ 2n−3n
wychodzi ∞−∞ a to symbol nieoznaczony
11 lis 16:00
11 lis 16:05
kochanus_niepospolitus:
studenci −−− co wy robicie w trakcie ćwiczeń?
11 lis 16:07
jaro: to poziom liceum, przygotowuję się do matury rozszerzonej
11 lis 16:09
Jerzy:
No to lecisz ....
11 lis 16:13
grzest:
limn→∞2n−3n=limn→∞3n[(2/3)n−1)].
To może trochę pomóc.
11 lis 16:15
jaro: | | (2n)2 | | (3n)2 | |
teraz bym podzielił przez 3n, ale nie wiem ile to |
| oraz ile to |
| |
| | 3n | | 3n | |
11 lis 16:18
Jerzy:
(2
n)
2 = (2
2)
n = 4
n
| | 4n − 9n | |
... = lim |
| |
| | 2n + 3n | |
11 lis 16:21
5-latek: grzest ma racje
Tutaj o granicy bedzie decydowal wiekszy skladnik a jest nim 3n
Granica tego ciagu to (−∞)
11 lis 16:22
grzest:
Brawo 5−latek!
11 lis 16:25
Jerzy:
Sposób grzesta jest prostszy, ale to co Ci pokazałem , też się przyda.
11 lis 16:29
11 lis 16:31
Jerzy:
Podziel przez 9n
11 lis 16:33
jaro: w szkole uczą aby dzielić przez największą podstawę w mianowniku, trudne to trochę
11 lis 16:34