Wyznacz dziedzinę i narysuj wykres funkcji kwadratowej z parametrem
Skrzypek: Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f(n)=x1+x2, gdzie x1,x2 są pierwiastkami
równania nx2−(n+2)x+n+2=0
Zacząłem od policzenia Δ, która wynosi −5n2−12n−4
1
Teraz rozwiązałem założenie Δ>0 żeby istniały dwa miejsca zerowe: n1=−
, n2=−2
5
n+2
x1+x2 rozpisałem ze wzorów Viette'a:
n
I co dalej? Jest ktoś w stanie pomóc?
11 lis 15:57
Jerzy:
1) n ≠ 0
2) n ∊ (−2;−1/5) ( jeśli dobrze policzone )
Dziedzina to iloczyn tych dwóch warunków.
3) Rysujesz f(n) w wyznaczonej dziedzinie.
11 lis 16:03
Skrzypek: Czyli dziedziną będzie po prostu przedział z 2) ?