kresy
manfred: Jak wyznacza sie kresy i ograniczoność?
zad:
Zbadać ograniczoność i wyznaczyć kresy(jeśli istnieją) następujących zbiorów:
11 lis 15:40
Jerzy:
Do czego zmierza an, gdy n → ∞ ?
11 lis 15:43
manfred: do 1
11 lis 15:45
kochanus_niepospolitus:
zauważ dodatkowo, że ciąg ten jest monotoniczny (malejący).
Związku z tym:
a1 ≥ an > g
11 lis 15:46
Jerzy:
A ile wynosi a1 ?
11 lis 15:46
manfred: | | 3 | |
czyli element najmniejszy to 1 a największy to |
| ? |
| | 2 | |
11 lis 15:47
Jerzy:
Nie do końca , ten ciąg zmierza do 3/2.
Kres dolny = 1
Kres górny = 3/2
11 lis 15:49
Jerzy:
Tfu ..zmierza do 1
11 lis 15:50
manfred: a nie zmierza do 1? bo a1=32 a lim n→∞=1
11 lis 15:50
Jerzy:
11 lis 15:51
manfred: no tak

a ograniczony musi mieć 2 kresy czyli jest ograniczony tak?
11 lis 15:51
Jerzy:
Tak.
11 lis 15:51