obliczyć granicę
Stormx: Obliczyć granicę:
| | 1 | | 2 | | 2n−1 | |
lim n→∞ ( |
| + |
| +...+ |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
Należy wykorzystać całki oznaczone.
11 lis 15:26
kochanus_niepospolitus:
| | 1 + (2n−1) | |
1 + 2 + ... + (2n−1) = |
| *(2n−1) = n*(2n−1) |
| | 2 | |
| | 2n−1 | |
lim W(n) = lim |
| = 2 |
| | n | |
koniec
11 lis 15:38
kochanus_niepospolitus:
po co Ci całki do obliczenia granicy ciągu
11 lis 15:38
Stormx: Był na zajęciach podany pewien wzór:
| | b−a | | b−a | |
lim |
| ∑i=1 f(a+ |
| i)=∫ od a do b f dx |
| | n | | n | |
11 lis 15:42