matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć pochodną funkcji w punkcie z definicji
xyz:
f(xo+h)−f(x0)
f(x)=
√
4x+1
x0=2 zastosowałem ten wzór:
gdzie h dąży do 0
h
√
9+4h
−3
wyszło mi takie coś:
co dalej z tym zrobić?
h
2
wynik to
3
11 lis 15:26
Janek191:
9 + 4 h − 9
√
9 + 4 h
+
√
9
4
=
=
h
√
9 + 4 h
+ 3
więc
4
4
2
f'(2) = lim
=
=
√
9 + 4 h
+ 3
3 + 3
3
h→0
11 lis 22:06
Janek191:
Do licznika stosujemy wzór:
a
2
− b
2
a − b =
a + b
11 lis 22:07