wyznacz przedziały wklęsłosci wypukłosci
xaada: Wyznacz przedziały wklęsłości wypukłości punkty przegięcia funkcji:
f(x)=√1−x
11 lis 15:13
Jerzy:
Musisz policzyć drugą pochodną.
11 lis 15:14
xaada: | 1 | |
| I co dalej ? |
| √1−x*(4−4x) | |
f''(x)=1 ?
11 lis 15:19
Jerzy:
Policzyć poprawnie drugą pochodną, bo to jest źle.
11 lis 15:23
jc:
| √1−x + √1−y | |
| ≤ √ 1 − (x+y)/2 |
| 2 | |
11 lis 15:25
Jerzy:
| | 1 | |
f"(x) = − |
| i teraz analizuj jej znak. |
| | 4√(1 − x)3 | |
11 lis 15:27
Jerzy:
Jednak "−"
11 lis 15:36