Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Janek: Wyznacz wszystkie wartości parametrum, dla których równanie |3−|x−2||=m+7 ma więcej rozwiązań
dodatnich niż ujemnych
11 lis 15:04
Janek: Up
11 lis 15:39
Jerzy:

Różowa to prosta: y = m + 7
11 lis 15:41
Janek: Z czego to wynika
11 lis 16:16
Jerzy:
Zielone, to wykres funkcji y = |3 − |x−2||
11 lis 16:17
Janek: Tak tak ale skadwiemy jak m+7 wyznaczyc
11 lis 16:21
Jerzy:
Musisz przesuwać prostą : y = m + 7 i sprawdzać , w jakim zakresie y
spełnione są waruki zadania.
11 lis 16:23
Jerzy:
Na tym rysunkau mamy: y = m + 7 = 2 i mamy trzy rozwiązania dodatnie i jedno ujemne.
11 lis 16:25