Znajdź wszystkie liczby zespolone
Kaladin: Zaleźć liczby zespolone dla których zachodzi:
Re(z(1+i))+z*z sprzężone=0
Dobrze myślę że to będą wszystkie liczby zespolone leżące na okręgu o środku w punkcie
(−12, 12)
i o promieniu √2/2 ?
11 lis 14:19
PW:
(1) Re(z(1+i)) = −|z|2
− to równanie mówi: część rzeczywista pewnej liczby jest ujemna. Na pewno nie są to liczby z
jakiegoś okręgu.
Podstaw z=x+iy i rozwiąż równanie (1).
11 lis 14:37
Kaladin: Wychodzi x2+y2+x−y=0
I co dalej ?
11 lis 14:45
11 lis 14:54
PW: Źle myślałem, to się da przekształcić:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2+x+( |
| )2−( |
| )2+y2−y+( |
| )2−( |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
− odpowiedź jest dobra. Przepraszam, ten sposób rozumowania z 14:37 był głupi.
11 lis 14:56
Kaladin: A dla równania:
Im((2−i)z)=1
Czy to będą wszystkie liczby zespolone leżące na prostej y=12x+12 ?
11 lis 15:05
Adamm: tak
11 lis 15:08