Matura z matmy. Dla jakich wartości parametru M.
Kukasz: Dla jakich wartośći parametru m funkcja f jest malejąca?
| | mx−1 | | mx | |
a) f(x) = |
| + |
| |
| | m+1 | | m−1 | |
| | x+2 | |
b) f(x) = |
| x+1 dla x < 1 |
| | m | |
mx+1 dla x ≥1
11 lis 13:32
Jerzy:
Spróbuj pochodną.
11 lis 13:36
Jerzy:
| | m | | m | |
a) f'(x) = |
| + |
| i warunek: f'(x) < 0 |
| | m+1 | | m − 1 | |
11 lis 13:38
Kukasz: NIe wiem, nie wychodzi mi
11 lis 13:52
Kam: | (m2−m)+(m2+m) | |
| <0 |
| (m+1)(m−1) | |
11 lis 13:57
Kukasz: Aaaaa... Już wiem xD Wynik m=(0;1)
A b) ?
11 lis 14:09
Jerzy:
Tak samo, tylko w dwóch przedziałach.
11 lis 14:10
Kukasz: A co z tym i tym ze dla x < 1(1 rownanie) i dla x ≥1(2 rownanie) ?
| | m+2 | |
PS. Tam powinno byc |
| x+1 |
| | m | |
11 lis 14:34
Jerzy:
Oddzdielnie dla x ≥ 1 oraz dla x < 1
11 lis 14:37
Kukasz: Tak wiec m=(−2;1> Dziękuje bardzo
11 lis 14:44