okres podstawowy
Kam: Jak obliczyć okres podstawowy tej funkcji?
pewnie jest jakiś wzór, ale nie wiem za bardzo jak rozpisać to
11 lis 13:02
5-latek: Ja bym zastosowal wzor sinα+sinβ
11 lis 13:03
Janek191:
Zastosuj wzór na
sin α + sin β = ...
11 lis 13:04
5-latek: Czesc
11 lis 13:05
11 lis 13:18
PW: A jaki jest okres funkcji
11 lis 13:24
Kam: πx+πt=πx+6π
πt=6π
t=6
11 lis 13:27
PW: A tej drugiej?
11 lis 13:36
Kam: | | π(x+t) | | πx | |
cos |
| =cos |
| +2π |
| | 24 | | 24 | |
πx+πt=πx+48π
t=48
11 lis 13:47
Jerzy:
| | πx | |
Szukaj okres funkcji sin |
| |
| | 4 | |
11 lis 13:50
Kam: | | πx | |
to jeśli t=6 dla sin |
| |
| | 3 | |
11 lis 13:52
Jerzy:
Teraz NNW(3;8)
11 lis 13:58
Jerzy:
NWW(3;8)
11 lis 13:59
Kam: 24
dlaczego 3 i 8?
11 lis 14:02
Jerzy:
Sorry..NWW(6;8)
11 lis 14:04
Kam: to jest prawidłowa odpowiedź. a jak to zrozumieć aby szukać nww, bo chciałbym zrozumieć jak
robi się tego typu przykłady, a nie uczyć się schematu typu:
1.okres pierwszej funkcji, 2.Okres 2 funkcji,3.NWW okresów.
11 lis 14:06
PW:
f1(x)=f(x+3)=f1(x+2.3)=f1(x+3.3) = ...=f1(x+8.3)
f2(x)=f2(x+8)=f2(x+2.8)=f2(x+3.8)
− spotkały się. Mamy więc
f1(x)+f2(x) = f1(x+24)+f2(x+24)
− liczba 3.8=24 jest okresem funkcji f1+f2.
11 lis 14:25