podgrupy
x: Wyznacz podgrupy D4.
D4 = {Id, O90, O180, O270, Sa, Sb, SL, SK}
|D4| = 8
{1,2,4,8} | 8
więc mamy 4 podgrupy (kolejno: 1,2,4,8 elementowe)
H1 = {Id}
H8 = D4
H4 = {Id, O90, O180, O270}
H2 = {Id, Sa}
Czy to jest dobrze rozwiązane?
Mam tutaj w szczególności wątpliwości co do H2, bo wpisałem tam Sa, ale każde Sx
pasuje..
11 lis 12:46
jc: To grupa izometrii kwadratu
1 2
4 3
{id}
{id, (1,2)(3,4)}
{id, (1,4)(2,3)}
{id, (1,3)(2,4)}
{id, (1,3)}
{id, (2,4)}
{id, (1,2,3,4), (1,3)(2,4), (1,4,3,2)}
cała grupa
Razem 8 podgrup.
11 lis 12:57
jc: Masz po prostu 5 podgrup 2 elemntowych.
id + symetria względem jednej z 4 osi,
id + obrót o 180 stopni
11 lis 12:59
x: Więc wzór "ilość podgrup = ilość podzielników rzędu grupy" jest błędny?
11 lis 13:08
x: Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za informacje na temat tego jak ustalić ilość podgrup.
11 lis 13:15