trygonometria
aga: cos (−17pi)/12=
sin (23pi)/12=
Jakis pomysł na rozpisanie tego?
11 lis 12:33
5-latek: Co zaproponujesz sama ?
11 lis 12:37
aga: Patrzyłam na te wzory redukcyjne na tej stronie i niestety nie mam pomysłu, z którego z nich
mogłabym skorzystac na zamiane cos i sin.
11 lis 14:31
kk: Ktoś jeszcze może coś?
11 lis 16:47
Mila:
1)
| | 17π | | 17π | | 5π | | 5π | |
cos(− |
| )=cos( |
| )=cos(π+ |
| )=−cos |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
Albo tak:
cos(−255
o)=cos(255
o)= [bo y=cos(x) jest funkcją parzysta ]
=cos(180
o+75
o)=−cos(75
o) [znak (−) bo cosx jest ujemny w III ćwiartce]
| | 23π | |
2)sin |
| =sin(345o)=sin(360−15o)=−sin(15o) [sinx <0 dla x∊IV ćwiartki] |
| | 12 | |
11 lis 18:26
AGA: DZIĘKUJĘ ZA POMOC.
11 lis 19:46