Liczby zespolone
M.linka: W dziedzinie liczb zespolonych rozwiazać równania.
a) (z+1)
7=1+i
b) z
3= sprzężenie z z
Jakby ktoś tylko pomógł z początkiem bo wychodzą mi dziwne rzeczy
11 lis 12:20
PW: a) Liczbę 1+i przedstawić w postaci trygonometrycznej:
| | π | | π | |
1+i = √2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
i liczyć ω
k − pierwiastki siódmego stopnia z tej liczby − otrzymamy siedem rozwiązań:
z+1 = ω
k
11 lis 12:43
PW: b) Liczba 0 jest rozwiązaniem. Dla pozostałych z po pomnożeniu stronami przez z
dostajemy równanie równoważne
z4 = |z|2.
Rozwiązaniami są w sposób oczywisty liczby −1, 1, −i, i.
Czy oprócz znalezionych pięciu rozwiązań są jeszcze inne?
11 lis 14:14