takie zadank0 :D
cynamonek: (z−i)6 −64i=0
11 lis 12:15
jc:
(z−i)6 = 64 i = 8 (1−i)6
z−i = w √2 (1−i), gdzie w=pierwiastek 6 stopnia z jedności
11 lis 12:21
cynamonek: a czy t0 nie bedzie zaczynac sie tak :
(z−i)6 =64i
z−1 = 6√64i
11 lis 12:26
cynamonek: z−i a nie z −1
11 lis 12:27
cynamonek: liczac potem uwzgledniajac wspolczynik k {0,1,2,3,4,5} oraz kozystajac z cos i i sin
11 lis 12:30
cynamonek: up
11 lis 12:34
jc: Chcesz wyrazić wynik za pomocą cos i sin ? to wstaw do wzoru.
Chcesz wyrazić za pomocą pierwiastków? to dokończ, to co zacząłem.
w = 1, −1, (±1 ± i√3)/2 (znaki wybierasz niezależnie)
11 lis 12:41
cynamonek: mogLbys mi rozpisac to (z−i)6 = 64 i = 8 (1−i)6 skad to otrzymaLes bo nie widze tego ; C
11 lis 13:43
Janek191:
(1 − i)6 =[ (1 − i)2]3 = ( −2 i)3 = − 8 i3 = 8 i
11 lis 14:00