Przekształcenie liniowe
mata: wyznacz przekształcenie liniowe jezeli f(1,2)=(1,8) i f(3,−1)=(10,3) , proszę o pomoc i
wyjaśnienie ,bez zbędnych komentarzy , ze powinnam wiedzieć jak to zrobic... Dziękuje
11 lis 12:11
jc:
| | 1 | | 2 | |
(1,0)= |
| (1,2) + |
| (3,−1) |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 | | 1 | |
(0,1)= |
| (1,2) − |
| (3,−1) |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | | 2 | |
f(1,0) = |
| (1,8) + |
| (10,3) = (3,2) |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 | | 1 | |
f(0,1) = |
| (1,8) − |
| (10,3) = (−1,3) |
| | 7 | | 7 | |
f(x,y) = x(3,2)+y(−1,3) = (3x−y, 2x+3y)
11 lis 12:31
mata: Bardzo dziękuje

a czy mógł/mogłabyś wyjaśnić dlaczego w taki sposob ze przyrównujemy
najpierw do (1,0) a pozniej do (0,1), czy w kazdym innym przykladzie możemy tak zrobic
używajac (1,0)/(0,1)?
11 lis 12:44
PW: Oj, to powinnaś wiedzieć

to są wektory bazy w R
2.
11 lis 12:46
jc: Po prostu, jak znasz f(1,0), f(0,1) to bez trudu znajdujesz f(x,y).
Mógłbyś też najpierw wyrazić (x,y) przez wektory (1,2), (3,−1)
a potem przekształcać.
11 lis 12:49
mata: Czyli zawsze zaczynam od wyznaczenia (1,0) , (0,1) tak ?
11 lis 12:59
jc: To zależy od tego, co rozumiesz przez wyznaczenie przekształcenia.
Jeśli f(2,3) = 4(2,3), f(3,5)=(3,5), to mamy najwygodniejszą postać f.
11 lis 13:02
mata: Rozumiem, dziękuje bardzo
11 lis 13:35