Pochodna funkcji złożonej
Lp: Pochodna 3√1+sin2x
Wynik to 2xsinx+x2 *cosx
Wydaje mi się , ze liczę dobrym sposobem , ale nie mogę dojść do tego wyniku
11 lis 12:02
Jerzy:
f(x) = (1 + sin
2x)
1/3
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| (1 + sin2x)−2/3*2sinxcosx = |
| (1 + sin2x)−2/3*sin2x |
| | 3 | | 3 | |
11 lis 12:06
Jerzy:
Wynik, który podałeś , to pochodna funkcji: f(x) = x2sinx
11 lis 12:08
Lp: Wyszło mi dokładnie tyle !
Czyli odp jest błędna
11 lis 12:15
Jerzy:
Patrz 12:08
11 lis 12:17
Lp: No wyszło mi 1/3(1+sin
2x) do −2/3 mnożone przez sin2x

czyli dobrze
11 lis 12:24
Jerzy:
Pokazalem,jakiej funkcji pochodna wynosi: 2xsinx + x2cosx ( jaką podałeś w poście)
11 lis 12:26