macierz przekształcenia liniowego
wik:

Cześć ! potrzbuję pomocy w zadaniu :
wyznacz macierz przekształcenia liniowego , takiego jak wyżej czyli B o A dla
b(x,y,z)=(5x−3y+z,2x+z)
A(x,y)=(3x+4y,−2x+y,3y)
czy mam poprostu z B i A zrobić macierz i wtedy te dwie macierze wymnozyc czy , najpierw
powymnazać jakos te przekształcenia np (5x−3y+z)*(3x+4y) itp i wtedy to co wyjdzie rozpisac w
macierz...?
Pytający:
(BoA)(x,y)=B(A(x,y))=B(3x+4y, −2x+y, 3y)=(5(3x+4y)−3(−2x+y)+(3y), 2(3x+4y)+(3y))=
=(21x+20y, 6x+11y)
Czyli macierz przekształcenia BoA to
21 20
6 11
To samo otrzymasz mnożąc macierze przekształceń B oraz A:
5 −3 1 * 3 4
2 0 1 −2 1
0 3
Tu możesz poczytać (jest też link do zadań+rozwiązań):
https://duch.mimuw.edu.pl/~m_korch/pl/8-matrix-of-a-linear-map/