asd
dudek: Piłka o masie m i poruszająca się z szybkością v uderza w sciane tak, że kąt pomiędzy wektorami
prędkosci wynosi α. Zakładając, że zderzenie jest sprężyste znaleźć czas trwania zderzenia,
jezeli wiadomo, że srednia siła zderzenia jest równa F
Skorzystam ze wzoru na popęd siły Δp=F*t
jeżeli uderzenie jest sprężyste to zostaje zachowana energia kinetyczna i wartość pędu, ale
zmienia sie zwrot?
wtedy pęd z mv → −mv ⇒Δp=2mv
tylko wtedy kąt pod jakim odbija sie piłka niema nawet znaczenia. Jak powinienem rozwiązać to
zadanie?
11 lis 00:23
dudek: bump
11 lis 13:25
'Leszek: Czyli kat padania pilki na sciane wynosi α/2 , czyli ped prostopadly do sciany wynosi
p
x = mv* cos (α/2)
Δp{x) = 2p
x = 2mv*cos(α/2)
| | Δpx | | 2mv*cos(α/2) | |
Zatem F = |
| ⇒ t = |
| |
| | t | | F | |
11 lis 13:31
dudek: Czemu liczę tylko pęd w poziomie − px? dlatego, że sciana działa na piłke siłą która jest
równoległa do poziomu? Co gdyby sciana była pochylona?
11 lis 13:40
dudek: Juz rozumiem bo składowa pedu py zostaje taka sama czyli nie liczy sie do Δp
11 lis 13:44
'Leszek: Skladowa pedu py ktora jest rownolegla do sciany przy zderzeniu nie znienia sie !
gdyby sciana byla pochylona to zalezy w ktora strone i pod jakim katem !
Zawsze wykonaj rysunek , bo predkosc jest wektorem i na podstawie rysunku
tylko ped prostopadly do powierzchni sciany ulega zmianie ,czyli ped pilki
nalezy rozlozyc na skladowa rownolegla do sciany ( nie ulega zmianie)
i prostopadla do sciany ( ulega zmianie Δp = 2mv * ( funkcja trygonemetryczna ) ).
11 lis 13:46
dudek: Dziekuje
11 lis 13:50
dudek: Zerknie ktoś czy poprawnie rozwiązane? zdj:
https://imgur.com/a/tSQOG
treść: Wystrzelona z karabinu kula o masie m i szybkosci v wbija sie w prostopadłe wahadło
balistyczne o masie M, zawieszone na nieważkim pręcie o długości l który może obracać sie
swobodnie wzgledem osi przechodzacej przez jego koniec. Obliczyć kąt α o jaki odchyliło sie
wahadło
11 lis 14:22
'Leszek: Jest dobrze , gratulacje !
11 lis 19:12