tryg
ja: rozwiąż nierówność 4cos4 t −7cos2t+4>0 i zilustruj rozwiązanie na okręgu x2+y2=1
11 lis 00:08
ja: proszę o wskazówki
11 lis 09:15
jc: x = cos t, y = sin t
x2+y2=1
4x4 − 7x2 +4 = 4(x2−1)2 + x2 > 0 zawsze
rozwiązaniem jest cały okrąg
11 lis 10:59
ja: czy za x można podstawić t?
Trochę jestem laikiem jeśli chodzi o ten typ zadań. Zastanawia mnie czy nie rozwiązuje się
najpierw nierówności ze względu na t a dopiero potem ten końcowy element z którym nie mogę
sobie poradzić .
11 lis 11:07
PW: Po podstawieniu cost=x
otrzymujesz nierówność
(1) 4(x2−1)2 + x2 > 0,
która jest prawdziwa dla wszystkich x∊R. Ponieważ wcześniej podstawiliśmy x=cost, oznacza to że
nierówność jest prawdziwa "dla każdego kosinusa" − dla każdej liczby t.. Taka powinna być
odpowiedź .
O co chodzi z tym "przedstawieniem rozwiązania na okręgu"? Jak można przedstawić zbiór liczb
rzeczywistych na okręgu? Jest to całe zadanie, czy fragment czegoś większego, czego nie
napisałeś?
11 lis 11:48
ja: Zadanie brzmi: rozwiąż nierówność.Zilustruj jej rozwiązanie na okręgu x2+y2=1
11 lis 12:03
PW: No dobrze. A gdyby zadanie brzmiało:
Rozwiąż nierówność
t2+t+1 > 0
i zilustruj jej rozwiązanie na okręgu x2+y2=1,
to wiedziałbyś o co chodzi?
11 lis 12:07
ja: Z rozwiązanim nierówności kłopotu nie ma będzie zbiór R ale jak to przenieść na okrąg nie mam
zielonego pojęcia
11 lis 12:30
PW: Ja też nie. Może jeszcze raz zajrzy tu jc, który nie miał wątpliwości.
11 lis 12:35
jc: punkty x= cos t, y = sin t leżą na okręgu x2+y2=1.
Gdyby nierówność opisywała jakiś obszar, to patrzylibyśmy na część wspólną,
ale zbiór rozwiązań nierówności jest pusty.
Oczywiście w nierówności należałoby zamienić cos t i sin t na x, y.
11 lis 12:45
PW: Kurde, nierówność jest jednej zmiennej. Jak można jej rozwiązanie ilustrować na okręgu? To
jakieś "dłubanie w uchu".
11 lis 12:49
jc:

Można
x ≥ 1/2
x
2+y
2
Czyli mamy kąty od −60
o do 60
o.
11 lis 13:05
jc: Miało być x2y2=1.
W tym zadaniu nie widać większych korzyści, ale nawet w takim zadaniu
wolę odczytywać kąty z rysunku.
11 lis 13:06
jc: Znów coś się zgubiło. x2+y2=1.
11 lis 13:07
PW: Sądzę, że niejaki
ja podpuszcza nas.
361337
11 lis 13:09
ja: nie podpuszczam zadanie 361337 nie należy do mnie. mam całą listę tych nierówności i wszystkie
są do zilustrowania na okręgu np
8sin4−10sin2+3<0
11 lis 14:35
PW: Marudzisz. Ten ostatni zapis nie ma sensu.
11 lis 14:48
ja: tak przepraszam 8sin4t−10sin2t+3<0
11 lis 14:50
PW: Zgodzę się, jeżeli polecenie będzie brzmiało tak:
Punkty (x,y)=(sint,cost) należą do okręgu jednostkowego. Wskaż takie, których współrzędne
spełniają nierówność
8sin2t−10sin2+3<0.
Tyle że w ten sposób uprawiasz geometrię analityczną, a nie trygonometrię, jak podałeś w
temacie pierszego postu.
11 lis 15:03
ja: zadania są z działu trygonometria
11 lis 15:07
PW:

8sin
4t−10sin
2t + 3 > 0
Δ=100−96=4
| | 3 | |
Skoro iksy (czyli sin2t )mają być mniejsze od − |
| , to znaczy że rozwiązaniami są kąty |
| | 4 | |
t należące do zakresu pokazanego przez "pierwszy z lewej zielony kąt". Te x (czyli
| | 1 | |
sin2t) , które mają być większe niż − |
| pokazują kąty będące drugą częścią rozwiązania |
| | 2 | |
(kąty należące do obszaru wyznaczonego przez "prawy zielony wklęsły" kąt.
Zamiast wyliczać dokładnie jakie to są kąty
t, wskazujemy je jako kąty z pewnego zakresu
na rysunku, ale przecie do licha te kąty (czyli rozwiązania nierówności) nie należą do okręgu.
Polecenie jest tylko dla tych, co to "ty wiesz, a ja rozumiem".
11 lis 16:19
PW: Tfu, jeszcze źle zrobiłem. Należało oznaczyć y=sin2t (bo to sinusy) i wtedy inny będzie
rysunek − oś OY przecinamy prostymi y=−3/4 lub y=−1/2 i zaznaczamy odpowiednie obszary dla
kąta t.
11 lis 17:00
ja: a dlaczego y=−3/4 lub y=−1/2 ?
11 lis 20:17
PW: Bo się pomyliłem przy liczeniu w pamięci (przy pisaniu on line z ekranu znika treść zadania i
wziąłem +10 zamiast −10)
√Δ = 2, a więc
| | 10−2 | | 1 | | 10+2 | | 3 | |
y1 = |
| = |
| , y2= |
| = |
| |
| | 2.8 | | 2 | | 16 | | 4 | |
i nasze sin
2t musi być mniejsze od 1/2 lub większe od 3/4.
Jest to pechowe zadanie, cały czas się mylę,

ale już wiesz o co idzie, a i ja się
czegoś nauczyłem.
11 lis 23:12
ja: przez cały dzień chodziło mi to zadanie po głowie i już wydaje mi się że wiem o co chodzi
dziękuję za poświęcony czas
12 lis 11:45