równanie
xc:
Wyznacz wszystkie wartości parametru k dla których równanie
x4−40x2+k=0
ma rozwiązania tworzące ciąg arytmetyczny
Dla wyznaczonej wartości k podaj te rozwiązania
Proszę o pomoc
10 lis 21:24
PW: Dla k=0 mamy równanie
x4−40x2 = 0
x2(x2−40)−0,
którego rozwiązaniami są
−√40, 0, √40
− trzy liczby tworzące ciąg arytmetyczny o różnicy √40,
Myślimy dalej?
10 lis 21:34
PW:
x4−40x2+202−202+k = 0
(x2−20)2 = 400−k
Dla jakich k na pewno nie ma żadnych rozwiązań?
10 lis 21:56
Eta:

No to teraz tak
dla k≠0
rozwiązania układają się symetrycznie na osi Ox ( dlaczego tak ? ..... pomyśl sam/a
to: (x−3a)(x+3a)(x−a)(x+a)=0
(x
2−9a
2)(x
2−a
2)=0
x
4−10a
2x
2+9a
4=0
k=9a
4 i −10a
2=−40 ⇒ a
2=4
to k=9*16=144
i mamy równanie (x
2−36)(x
2−4)=0
x=−6v x=6 v x=2 v x= −2
======================
−6,−2,2,6 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
Odp: k=0 ( co podał
PW lub k=144 ( co podaję ja
10 lis 21:57
PW: Eta − mam pytanie. Czy istniejące dla k=400 dwa rozwiązania uczeń ma potraktować jako
spełniające warunki zadania? Formalnie każde dwie liczby spełniają definicję ciągu
arytmetycznego (dwuwyrazoego).
10 lis 22:09
Eta:
Aby ciąg był arytmetyczny muszą być dane 3 kolejne wyrazy!
10 lis 22:10
PW: O to pytam − czy w szkolnej definicji zakłada się, że ciąg arytmetyczny musi mieć co
najmniej 3 wyrazy?
10 lis 22:17
Eta:
Tak , taka jest definicja ...."co najmniej trzy kolejne wyrazy"
10 lis 22:21
Eta:
A "autor posta" i tak ma to głęboko w ...........
10 lis 22:23
PW: Dziękuję, dawno nie miałem w rękach żadnego podręcznika do średniej szkoły.
10 lis 22:24
'Leszek: Dla kazdej liczby n ε N+ , an+1 − an = r , r = const.
10 lis 22:25
Eta:
Na zdrowie
10 lis 22:26
Eta:
2,4,8,10, −−−− czy tworzą ciąg arytmetyczny?
10 lis 22:30
Kacper:
Trzeba by się zastanowić, czy dwie liczby tworzą w ogóle jakiś ciąg?
11 lis 10:26
PW: Oczywiście. W zadaniach z kombinatoryki nikt nie ma wątpliwości, że opisując rzut dwiema
kostkami tworzymy model z dwuwyrazowych ciągów
(1,1),(1,2), itd.
11 lis 11:12
kacper: witam mam problem z tą częścią zadania:
rozwiązania układają się symetrycznie na osi Ox ( dlaczego tak ? ..... pomyśl sam/a
(wydaje mi się że jest to spowodowane podwójną deltą, dlatego są symetrycznie na osi)
nie rozumiem czemu tam się znalazły właśnie −3a,−a,a,3a: dlaczego nie inne parametry?
12 lis 17:01
PW: Nieśmiertelna delta, i to jeszcze "podwójna". Nie zależy to od żadnej delty.
Po prostu, wielomian po lewej stronie jest funkcją parzystą, W(−x)=W(x) dla dowolnych x∊R.
Jeżeli liczba a jest jego pierwiastkiem, czyli W(a)=0, to także W(−a)=0. Stąd pierwiastki są
"symetrycznie na osi".
Jeżeli dla a>0 liczby −a oraz a są kolejnymi w ciągu arytmetycznym pierwiastkami, to
różnica tego ciągu jest równa
r = a−(−a) = 2a,
dlatego następny pierwiastek po a musi być równy a+2a=3a.
Warto się uczyć od Ety.
12 lis 17:50
Eta:
12 lis 18:21