styczna
Maciek: jaki jest wzór na styczną do okręgu?
10 lis 20:39
the foxi: Dla punktu A=(xa;yb) należącego do okręgu:
(xa−a)(x−a)+(yb−b)(y−b)=r2
10 lis 20:46
Maciek: co to a i b?
10 lis 20:49
the foxi: Okrąg opisany jest równaniem (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
Przykładowo, styczna do okręgu danego równaniem (x−3)
2+(y+2)
2=36 w punkcie A=(4;7):
x
a=4 y
a=7 a=3 b=−3 r
2=36
styczna:
(4−3)(x−3)+(7+2)(y+2)=36
x+3+9y+18=36
9y=−x+15
Liczby z kosmosu, ale tylko przykładowe.
10 lis 20:56
Puma23:

Brakuje jednej stycznej
10 lis 21:03
the foxi: oj ;−;
10 lis 21:04
Maciej: leniu vweź najpierw poczytaj a potem zadawaj madre pytania,
10 lis 21:06
10 lis 21:07
Puma23: Styczna do okregu x
2+y
2=r
2 o srodku w poczatku ukladu wporzedznych w punkcie P=(x
0,y
0)
dana jest rownaniem
jesli okrag ma inne rownanie to najlepiej zrobic rysunek i sprawdzic bp no jedna ze stycznych
moze miec rownanie x=c
10 lis 21:22
Mila:
Maciek , napisz zadanie.
Styczna do okręgu
1) s: y=ax+b −prosta , która ma dokładnie jeden punkt wspólny z okręgiem
Często korzystamy z własności, że jej odległość od środka okręgu jest równa długości promienia.
2) Na ogół nie korzystamy z wzoru
y=f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0) gdzie np, f(x) dotyczy odpowiedniego półokręgu.
Jeśli jesteś na studiach, to możesz skorzystać z wzoru, w którym są pochodne cząstkowe.
F(x,y)=0 : M(x
0,y
)∊krzywej
| | dF | | dF | |
s: |
| (x0)*(x−x0)+ |
| (y0)*(y−y0)=0 |
| | dx | | dy | |
10 lis 22:03