stasiek: W trapezie równoramiennym ABCD, podstawy AB i CD mają długości 10cm i 8cm. Przekątna AC
jest prostopadła do BC. Oblicz ramię i pole trapezu.
11 lis 17:06
coco:
Przede wszystkim musisz narysowac trapez (wtedy będzie łatwiej


jak narys. wysokość to mały odcinekna boku AB odległy od A do h
i od B do h oznacz przez np; x
chyba wiesz ,że x = (10- 8)/2 = 1
wysokość poprwadzona z kąta prostego w Δ-cie
dzieli przeciwprostokatną na dwa odcinki y i x (w naszym przypadku
na x =1 i y =9
wiec ze wzoru h
2 =x*y (taka jest zależność

)


więc h
2 = 1*9 → h = 3 cm
pole już możesz obliczyć ze wzoru P = (a+b)/2 *h
P = (10 +8) /2 * 3 = 27 cm
2
ramię k trapezu obliczysz z tw. Pitagorasa
k
2 = h
2 + x
2 → k
2 = 9 +1 → k =
√10 cm


Odp; P= 27 cm
2 k =
√10 cm
12 lis 13:23
Justynka: W trapezie ABCD podstawy AB i CD oraz ramię AD mają długość odpowiednio 15 cm, 12cm i
6cm. O ile cm należy przedłużyć ramię AD, byprzecieło sie z przedłużeniem ramienia BC?
24 lis 21:36