pochodna
zaanetad: Oblicz pochodną:
f(x)=2x−1√2
10 lis 18:36
10 lis 18:36
Jerzy:
= √2
10 lis 18:37
zaanetad: a jak to obliczyłeś?

nie używamy wzoru na pochodną? czyli
f(x)g(x) ?
10 lis 18:39
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
f'(x) = |
| *(2x − 1)' = |
| *2 = |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
10 lis 18:40
zaanetad: Tylko na mnożenie pochodnej też jest wzór, dlaczego go w tym przypadku nie stosujemy?
10 lis 18:44
Jerzy:
Stałą wyciągamy przed pochodną:
[a*f(x)]' = a*f'(x)
10 lis 18:46
zaanetad: dziekuje
10 lis 18:48
zaanetad: A pomógłbyś jeszcze z tym przykładem:
f(x)=74√x+3
licznik: −7
mianownik: 4√x+3
10 lis 18:55
zaanetad: błąd: licznik: 7, bez minusa
10 lis 18:55
Jerzy:
f(x) = 7*(x+3)
1/4
| | 1 | | 21 | | 21 | |
f'(x) = 7* |
| *(x+3)−3/4*3 = |
| (x + 3)−3/4 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4√(x+3)3 | |
10 lis 19:01
zaanetad: a ta 3 za ?
10 lis 19:03
Jerzy:
Sorry .. bez tej 3
| | 1 | | 7 | |
= 7* |
| (x +3)−3/4 = |
| |
| | 4 | | 44√(x+3)3 | |
10 lis 19:03
zaanetad: Dziekuje bardzo
10 lis 19:06
grzest: @Jerzy
f(x)=7*(x+3)−1/4
10 lis 19:45
Jerzy:
Racja...mój błąd.
10 lis 20:14