układ
Maciek: układ równań:
620a+b=620(620c+d)
3600a+b=3600(3600c+d)
uzależnij b od a i c oraz d od a i c.
10 lis 17:47
Blee:
No i w czym problem tkwi?
10 lis 18:00
Maciek: albo jeszcze do tego układu równań jeszcze będą 3 równania:
ac+dc=0
a2+d2=0
ab+bd=0
10 lis 18:04
Mila:
I skąd te równania?
10 lis 18:05
Blee:
Studencie. Pomysl chwile.
Z pierwszego z tych trzech nowych rownan masz dwie mozliwosci:
c = 0 lub a= −d
Z drugiego masz:
a=d=0
Z trzeciego:
b=0 lub a= −d
Wiec masz a=d=0
Wtedy z dwoch pierwszych rownan wynika ze b=c=0
Czyli masz do dupy rownania.
10 lis 18:08
Maciek: ach miało być a2−d2=0
10 lis 18:10
Blee:
No to masz:
1) a=d i c=0 i b=0
2) a=−d i musisz wyznaczyc c i b z dwoch pierwszych rownan.
Powiedz mi −−− co za problem masz z wyznaczeniem b i d z pierwszych dwoch rownan
10 lis 18:13