Jak sprawdzić czy funkcja jest okresowa
manfred: jak sprawdzić czy funkcja jest okresowa
y=1+tgx
10 lis 17:39
Mila:
y=tg(x) jest funkcją okresową
T=π
Przesunięcie wykresu nie wpływa na zmianę okresu.
10 lis 17:45
manfred: a funkcje cyklometryczne i hiperboliczne są okresowe?
10 lis 17:47
PW: Jaka musi być dziedzina funkcji, żeby można było mówić o okresowości?
10 lis 17:59
manfred: rzeczywiste?
10 lis 18:00
PW: Nie. Na przykład dziedziną funkcji tangens nie jest zbiór liczb rzeczywistych, a okresowa jest.
10 lis 18:02
manfred: nie, bo w tg wyłączamy asymptoty, więc nie wiem
10 lis 18:03
PW: Przeczytaj jeszcze raz definicję funkcji okresowej.
10 lis 18:07
manfred: Mówimy, że funkcja y = f(x) jest funkcją okresową o okresie t, jeśli istnieje taka liczba t ≠
0, która dodana do dowolnej dopuszczalnej wartości argumentu nie zmienia wartości funkcji,
tzn. f(x + t) = f(x). Najmniejszą liczbę dodatnią o tej własności (jeżeli istnieje) nazywamy
okresem podstawowym (zasadniczym) funkcji.
nie ma nic o dziedzinie
10 lis 18:37
Jerzy:
tg(x) = tg(x + π) , zatem T = π
10 lis 18:42
manfred: a arcsin zawsze na przedziale <−π2,π2> rozpatrujemy?
10 lis 18:45
Jerzy:
Dziedziną arcsin(x) jest przedział: <−1;1>
i nie jest to funkcja okresowa.
10 lis 18:47
PW: manfred, nie ma nic o dziedzinie, ale jest powiedziane, że można do dowolnego x należącego
do dziedziny dodawać t i liczyć f(x+t). No to dziedzina jest zbiorem ograniczonym, czy nie?
10 lis 21:28
Mila:
Funkcja f(x) jest okresowa w zbiorze X, jeżeli istnieje taka liczba T≠0, że dla każdego x∊X
również
x+T i x−T∊X oraz f(x)=f(x+T)=f(x−T).
10 lis 21:32
PW: Takiej też definicji uczyłem się.

Nie wymagała trudnych domysłów.
10 lis 21:36
Jerzy:
Witam

Chyba nie byłem na tej lekcji.
10 lis 22:13
Eta:
Wagarowałeś?
10 lis 22:13
Adamm: funkcja która jest odwrotna do jakiejś tam innej nie może być okresowa
powód jest prosty
jest różnowartościowa
10 lis 23:10