Matura
zennnek: Siema wszystkim,
nie przybywam z zadaniem, ale z pytaniem dość dla mnie istotnym. Otóż jak wiadomo do matury
pozostało niecałe pół roku i moje pytanie brzmi: czy mam jakieś sensowne szanse napisać
rozszerzenie z matmy na 75−80% robiąc systematycznie zadanka z lekcji
(korzystamy ze zbiorów Pazdro) oraz dodatkowo robiąc zadania z Kiełbasy i "Teraz matura" Nowej
Ery
? Oczywiście oba dodatkowe zbiory zrobię przed majem. Dodam, ze orłem z matmy nie jestem.
Widząc nowe zadanie raczej nie wpadnę na pomysł rozwiązania go. Musze przerobić pierdyliard
przykładów, żeby wiedzieć jak się za coś zabrać.
Wiem, ze temat był poruszany kilkakrotnie i zbiór Kiełbasy był polecany jednak od tamtego czasu
trochę się zmieniło i nie wiem czy nadal ten zbiór jest tak dobry. Wszelkie podpowiedzi nt.
przygotowań do matury, doświadczenia itp mile widziane. Z góry dzięki i sorry za "zaśmiecanie"
forum "niezadaniami".
10 lis 17:32
dudek: ja matme mialem tylko podstawe na dodatek klasa humanistyczna i wyjątkową "nie bystre"
dziewczyny − babka tłumaczyła jak rozwiazac rownianie kwadratowe od nowa co kilka lekcji
zrobilem tylko dwie czesci kielbasy i napisalem rozszerzenie na te 80%
10 lis 18:05
5-latek: I bardzo dobrze ze tlumaczyla bo co niektorzy studenci nie potrafia dobrze rozwiazac takiego
rownania
10 lis 19:14
Alki: Zatem wybrane grono studentów ma źle funkcjonujące mózgi. Co powiem...
10 lis 19:18
5-latek: Prosze lepiej nic nie mowic .
10 lis 19:20
5-latek: iteRacj@ niedawno pisala ze zbior Pana Kielbasy z 2015 r wystarczy .
10 lis 19:22
Alki: Wszystko zależy od osoby. Jak ktoś jest choć trochę kumaty to wystarczy porobic pare maturek i
bedzie gitarka. Te zadania są dosyć schematyczne. Czadem tylko trzeba na coś wpaść. Ja mialem
to 75% a nie robilem praktycznie nic jesli chodzi o zbiory. Kilka arkuszy sprzed lat i w sumie
ze znudzenia siedzialem dużo na matematyce pisz i robiłem sobie zadanka które ludzie wrzucali.
Przy okazji trochę poszerzylo mi to horyzont bo nauczyłem sie nowych rzeczy których nie uczą w
liceum.
A co do tego co mowiles o rownaniach kwadratowych to srednio rozgarnięty uczeń szkoly sredniej
powinien je umieć, a jak juz student ma z czymś takim problem to jest to naprawę żenujące i
nie mow ze nie bo jakbyś małpie dał 2 wzory i 1 schemat to by sie po tych 2 latach nauczyła
10 lis 19:34
Mila:
Raczej
zennek przybywaj z zadaniami
10 lis 19:34
5-latek: Milu
Niedawno ogladalem wyklady Pana doc Gorniaka z PWr o granicach
Bardzo ciekawie mowi ale pewnych przejsc nie rozumiem . Potem bede o to pytal .
Tobie kolego polecam tez Repetytorium z matematyki dla ucznoiw szkol srednich i kaandydatow
na studia
Danuta i Marek Zakrzewscy . jesli masz mozliwosc to wypozycz sobie bo na allegro jest dosc
drogo .
10 lis 19:43
Mila:
Dobry wieczór
10 lis 20:29
iteRacj@: @zennnek a pytałeś o to swojego nauczyciela (nauczycielkę) ?
przygotował(a) już tłum maturzystów
i wie co robisz dobrze, a co musisz poprawić
odpowie tak samo albo lepiej niż obcy ludzie z internetu
11 lis 08:58
5-latek: Caly czas tak samo odpowiadam .
11 lis 10:22
zennnek: iteRacj@ Nauczycielka powiedziała, ze do zbioru Kiełbasy się zraziła po reformie w 2015, autor
nie nadążył i nie wrzucił do zbioru pochodnych. Poza tym stwierdziła, ze w naszym "mat−fizie"
będzie ciężko zeby ktoś napisał rozszerzenie na ponad 50% a czytałem na forach, ze ludzie z
humów pisali rozszerzenie na 80% po przerobieniu kiełbasy i wyuczeniu się maturalnych
schematów. Fakt, ze to było przed 2015 więc nie było tego materiału, który jest teraz, moze
było prościej, nie wiem dlatego postanowiłem napisać w necie
11 lis 13:28
iteRacj@: to już wiem, dlaczego pytasz
stwierdzenie, że ciężko będzie jest pewnie czymś uzasadnione, więc weź się energicznie do
roboty
Dodam tylko, że w zbiorze p.Kiełbasy 2015 cz.II jest rozdział pochodna funkcji i jest rozdz.
zadania optymalizacyjne. To zadanie optymalizacyjne to coroczne zadanie maturalne, które daje
dużo punktów − jeśli mówimy o schematach.
W tym zbiorze w obu częściach jest prawie dwa tysiące zadań, jeśli się zdecydujesz na ten
zbiór, to jest co robić.
Ale może ktoś podpowie inny zbiór, sama jestem bardzo ciekawa.
11 lis 13:43