Granica
Klon: Lim n→
∞ (n+1)
n
mogę zrobić coś takiego?
10 lis 16:42
Adamm: nie
10 lis 16:46
Klon: przykład wygląda tak
| | (n+1)n | | (n(1+1n))n | |
lim n→∞ |
| = |
| |
| | nn | | nn | |
dalej nie wiem co mogę zrobic, wymyśliłem coś takiego, ale nie wiem czy to bzdury
| | (n(1+1n))n | | nn(1+11n)n | |
lim |
| = |
| =(1+1n)n=e |
| | nn | | nn | |
10 lis 16:52
Janek191:
| | n +1 | | 1 | |
an = ( |
| )n = ( 1 + |
| )n |
| | n | | n | |
więc
lim a
n= e
n→
∞
10 lis 16:58
Klon: a moje obliczenia są błędne? wychodzi tyle samo, ale czy gdzieś błędu nie zrobiłem?
10 lis 17:08
Blee:
Obliczenia z 16:52 sa ok. Wylaczenie z 16:42 jest zle
10 lis 18:11