nie umiem ich rozwiązać a są mi bardzo pilnę. proszę o pomoc
szaszłyk: 1.Usuń niewymierność z mianownika:
a. 4−√3
√5 =
b. 1+√2
√7−1 =
2. Oblicz
a. (2/3*2,7−7/15:1/3):1/15*(3/4 −1/6)
8/15+0,3 =
b.∛ (−3)² * (−91/2)=
c. (√3−√2)² =
d. 1+√2
√7−1 =
3.Uprość wyrażenie i oblicz wartość liczbową wyrażenia
−2a(a−b)+(3a−b)(3a+b)+(b−3)²−2ab
a=√2 b=√8
4. Zamień ułamki okresowe na ułamki zwykłe
a. 0,(7) b.2,42(6)
5. Rozwiąż nierówności:
a) 3(1−5x) – (3x − 7) ≥ 2 b. 4−2x < x+2
−5 3
Zad. 6.
a) Kuchenka mikrofalowa kosztowała początkowo 1420 zł. Najpierw jej cenę podniesiono
o 5%, a następnie obniżono o 30%. Ile kosztuje ta kuchenka obecnie?
b) W dniu ukończenia 2 lat Piotruś ważył 13,2 kg. Przez kolejne trzy lata jego waga
wzrastała średnio o 0,15 kg miesięcznie. Potem w ciągu każdego kolejnego roku przyrost
jego wagi był o 10 % większy niż w roku poprzednim. Jaką wagę miał chłopiec w dniu
swoich dziesiątych urodzin? Wynik podaj z dokładnością do 0,1 kg.
Zad. 7. Rysunek przedstawia wykres funkcji y = f(x).
Odczytaj z wykresu własności :
a) dziedzinę funkcji f,
b) zbiór wartości funkcji f,
c) miejsca zerowe funkcji f,
d) najmniejszą wartość i największą wartość funkcji,
e) przedziały monotoniczności funkcji,
f) przedział, w których funkcja f przyjmuje wartości dodatnie,
g) przedział, w których funkcja f przyjmuje wartości ujemne,
10 lis 14:12
Jerzy:
a) pomnóż licznik i mainownik przez: √5
b) tak samo, ale przez (√7 +1)
10 lis 14:14
Jerzy:
4)
x = 0,(7) = 0,77777....
10x = 7,777777...
x = 0,77777...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 lis 14:25
Jerzy:
Zad 6)
a) x = 0,7*(1,05*1420) = ...... i policz.
10 lis 14:39
Jerzy:
Zad 7)
No, rysunek zapiera dech w piersiach.
10 lis 14:42