styczna
Maciek: f(x)=ax3+bx2+cx+d
y1=2−x
y2=2x
wyznacz a, b, c, d wiedząc, że funkcja f(x) jest styczna do funkcji y1 oraz funkcji y2 na
wysokości y=2
10 lis 14:07
kochanus_niepospolitus:
y
1:
skoro ma być styczna do f(x) to będzie to w punkcie:
2 = 2 − x −> x= 0
y
2:
analogicznie:
2 = 2x −> x=1
więc mamy:
f(0) = 2 −> d = 2 (pierwsze równanie)
f(1) = 2 −> a + b + c = 0 (drugie równanie)
wzór na styczną f(x) w punkcie x=0 = y
1 (trzecie równanie)
wzór na styczną f(x) w punkcie x=1 = y
2 (czwarte równanie)
Masz cztery równania, cztery niewiadome. Rozwiązujesz
10 lis 14:13
Maciek: wychodzi x3−x+2?
10 lis 14:14
Jerzy:
Sprawdzimy:
x0 = 2
f'(x) = 3x2 − 1
f'(2) = 12 − 1 = 11
f(2) = 8
y = f'(2)(x − 2) + f(2) = 11(x − 2) + 8 = 11x − 14 ≠ 2 − x
10 lis 14:23
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... czemu x
0=2
10 lis 14:24
kochanus_niepospolitus:
to
y=2 przecież
10 lis 14:29
Jerzy:
No bo dla mnie: 2 = 2 − x ⇔ x = 2
10 lis 14:30
kochanus_niepospolitus:
no ... można i tak
10 lis 14:32
kochanus_niepospolitus:
Maciek − dobrze Ci wyszło
10 lis 14:35
Maciek: Ale to czemu to jest "styczna" skoro przecina jeszcze y
2 dla x=−2
10 lis 14:38
Jerzy:
Masz przecież dwie styczne.
10 lis 14:39
kochanus_niepospolitus:

Jak widzisz ... 'pasuje'.
Prosta jest styczna do krzywej f(x) to nie oznacza, że jej 'nie przebija' w punkcie styczności
(patrz x
0=0)
10 lis 14:57
Adamm: x=0, y=2, y=2−x
x=1, y=2, y=2x
i mamy tak
f'(x)=3ax2+2bx+c
d=2
a+b+c+d=2
c=−1
3a+2b+c=2
układ 4 równań
10 lis 15:30
Adamm: i faktycznie, f(x)=x3−x+2
10 lis 15:33
Adamm: styczna, bo ma takie samo nachylenie do osi OX jak funkcja w tym punkcie
10 lis 15:36
Maciek: nachylenie funkcji w punkcie?
10 lis 15:50
Adamm: tak
nachylenie funkcji w punkcie
10 lis 16:10
Eta:
@
Adamm
Od kiedy "funkcja" ma "nachylenie" ?
10 lis 16:15
Adamm: nachylenie wykresu funkcji
ok?
10 lis 16:16
Eta:
Teraz ok
10 lis 16:16