Pochodne
hey: Jak odróżnić pochodną prostą od złożonej?
10 lis 11:06
PW: Jak psa rasowego od mieszańca.
10 lis 11:08
Jerzy:
f(x) = sin(x)
f(x) = sin(2x)
która jest złożona ?
10 lis 11:21
hey: sin(2x)
10 lis 11:25
Jerzy:
f(x) = sin2(x)
10 lis 11:26
jc: Pochodna złożona?
10 lis 11:26
PW: Tak, bo jej obliczanie jest procesem złożonym myślowo.
10 lis 11:28
PW: Patrz np.
361275 − strach ogarnia.
10 lis 11:30
Jerzy:
Moja nieuwaga
10 lis 11:31
Jerzy:
Chociaż to co napisałem, to też mogą być pochodne ( złożone )
10 lis 11:32
Blee:
Tak naprawde to niemalze kazda funkcja jest funkcja zlozona. Albo inaczej − kazda funkcje
(prosta czy zlozona) przy liczeniu pochodnych mozna traktowac jako funkcje zlozona i nie
bedzie nigdy z tym problemu.
10 lis 12:09
Jerzy:
Dokładnie.
Funkcja f(x) = sinx jest złożeniem dwóch funkcji.
10 lis 12:10
PW: Blee, masz rację, a takie rzeczy jak
361275 to po prostu mutatis mutandis
10 lis 12:14
10 lis 12:58